Okosóra okos jövő

Az okosóra majdnem akkora siker lehet mint a mobil eszközök elértek. Közben pedig lassan minden ember nyomkövetőt hord, hiszen az okostelefon és okosóra is tudja, hogy hol vagyunk és ezeket az adatokat további értékes információkkal is ki lehet egészíteni. Ha pl. elmegyünk egy bevásárló központba, nem nagyon kell meglepődni, ha a telefonunk olyan termékek akciójáról tájékoztat amit korábban interneten nézegettünk. A Google elég szemfüles. Azonban ennyit a paranoiáról, ha a praktikusságát nézzük a dolognak, akkor azonban meg kell állapítani, hogy igenis nagyon jól is elsülhet a dolog. Sőt!

Az emberek egyre jobban hozzászoknak, hogy mobil eszközöket használnak és hordanak. Az okosórákba egyre több gyártó próbál egészségügyi jellegű szenzorokat beleépíteni, hogy a sportolókat is meg tudják célozni az eszközökkel. Azonban ha jobban bele gondolunk, a fiatalok és sportolók mellett ott vannak az idősebbek is, akik felügyeletét is megoldhatja az okosóra.

A napokban találtam olyan start-up vállalkozást, akik biometrikus azonosítási eljárást alkalmaztak az okosórában plusz szenzor beépítésével, és a termékük gyakorlatilag egy authetnikációs eszköz. Nincs mellette szükség mágneskártyára, bankkártyára, de még a számítóképen a jelszó begépelésére sem. Elég ha viseljük, és vezeték nélküli titkosított csatornán elvégzi az authentikációt. Az okos órák válasz úthoz érkeztek, vagy megkedvelik a használatukat az emberek és a kiforrott technológiák alapján elkészül a mindent tudó okosóra, vagy egyszerűen eltűnik.

Az iparági tapasztalatok alapján az okosórák eltűnése kikopása a közeljövőben biztosan nem fog megtörténni, hiszen még csak most indul be igazán a gépezet. Egyre több és érdekesebb szenzorral próbálják a gyártók felruházni az eszközöket és egyre érdekesebb funkciók és szolgáltatások megvalósítására lesznek alkalmasak.